Jedzenie ryb chroni kobiety przed utratą słuchu

11 września 2014, 09:38

Naukowcy z Brigham and Women's Hospital (BWH) zauważyli, że jedzenie 2 lub więcej porcji ryb tygodniowo wiąże się ze spadkiem ryzyka utraty słuchu u kobiet.



Brak aktywności powoduje 2-krotnie więcej zgonów niż otyłość

15 stycznia 2015, 12:13

Studium ponad 334 tys. Europejczyków wykazało, że brakowi ruchu można przypisać 2-krotnie więcej zgonów niż otyłości. Wystarczy jednak codzienna 20-minutowa energiczna przechadzka, by ryzyko wczesnego zgonu znacząco spadło.


Klimat a rozwój języków

8 kwietnia 2015, 12:13

Suche powietrze nie służy śpiewakom operowym. Gdy struny głosowe są zbyt suche stają się mniej elastyczne i trudno jest uzyskać właściwe dźwięki. Caleb Everett, zajmujący się antropologią lingwistyczną na University of Miami, zaczął się zastanawiać, czy środowisko mogło mieć wpływ na rozwój języków tonalnych, takich jak mandaryński czy czirokeski


Chińsko-amerykańskie porozumienie miast

16 września 2015, 05:31

Pekin i 10 innych dużych chińskich miast oraz wielkie miasta USA ogłosiły, że wspólnie będą walczyły z globalnym ociepleniem. Inicjatywa ma związek z wizytą prezydenta Xi Jinpinga w USA.


Po komputerowym treningu mózg lepiej reguluje negatywne emocje

8 stycznia 2016, 12:29

Prosty trening komputerowy, który nie ma nic wspólnego z emocjami i uczy ignorowania rozpraszających bodźców, może zmienić mózgowe obwody regulujące emocje.


Niewyjaśnione skoki poziomu metanu w atmosferze Marsa

20 maja 2016, 08:38

Po dwóch latach badań NASA wykluczyła, by skoki poziomu metanu w atmosferze Marsa miały związek z porami roku. Przez kilka tygodni pod koniec roku 2013 i na początku roku 2014 Curiosity notował znaczny wzrost poziomu metanu


Na MSK są takie jak na Ziemi

2 listopada 2016, 11:21

Nowe badanie, którego przeprowadzano na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK), wykazało, że będący patogenem oportunistycznym kropidlak popielaty (Aspergillus fumigatus) rośnie i zachowuje się tam podobnie jak na Ziemi.


Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu

6 kwietnia 2017, 16:13

Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.


Lepiej wsłuchiwać się w emocje niż je oglądać

11 października 2017, 05:09

Ludzie trafniej odczytują emocje innych, kiedy słuchają, nie patrząc.


Wieczna zmarzlina skrywa olbrzymie ilości rtęci

12 lutego 2018, 10:58

Arktyczna wieczna zmarzlina zawiera olbrzymie ilości rtęci. Wraz z postępującym globalnym ociepleniem może ona zostać uwolniona do środowiska naturalnego i je zatruć.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy